Oncologiefysiotherapie

Wanneer fysiotherapie bij kanker?

 

In alle fasen van de behandeling van kanker kan fysiotherapie zinvol zijn.
Loopt u met vragen als:

  • “Ik wil weer fit worden, maar waar begin ik?”
  • “Ik voel me altijd zo moe sinds de chemo, kan ik daar iets aan doen?”
  • “Mijn arm wordt steeds dikker na de operatie, wat moet ik doen?”
  • “Ik heb pijn, wie kan mij helpen?”

 

De oncologiefysiotherapeut kan u hierbij helpen. Na een intake gesprek zal zij samen met u uw hulpvraag in kaart brengen en een op maat gemaakt behandelplan opstellen.
De behandeling kan gericht zijn op de het verminderen van de volgende klachten: vermoeidheid, spanningsklachten, conditieverlies, gevolgen van operatie of bestraling, krachtsverlies of mobiliteitsbeperkingen, littekenverklevingen, pijn, lymfoedeem.

 

De behandeling

Afhankelijk van uw hulpvraag, kan de behandeling bestaan uit conditietraining, oefentherapie, ontspannings-en ademhalingsoefeningen, massage en littekenbehandeling en advisering/ begeleiding bij sporten en werk(hervatting). De behandelingen gericht op verbetering van kracht en conditie kunnen zowel in groepsverband als individueel plaatsvinden. Vraag naar de mogelijkheden en geef uw voorkeur aan.

 

Janneke Beckers is de oncologiefysiotherapeut binnen de praktijk. Zij is tevens aangesloten bij OncoNetZuyd (link invoegen?), de zuidelijke tak van het landelijke netwerk voor oncologiefysiotherapeuten.

 

Over de verwijzing en vergoeding

Sinds 1 januari 2006 is net als fysiotherapie de oncologiefysiotherapie vrij toegankelijk. Echter is in de meeste gevallen een verwijzing van de huisarts of specialist wel noodzakelijk. Er is vaak sprake van een langduriger zorgtraject. Vraag aan uw oncologiefysiotherapeut naar de vergoeding hiervan.