Oedeemfysiotherapie

 

Ons lichaam bestaat voor 2/3 uit water. Dit lichaamsvocht beschermt het lichaam en houdt het gezond. Via het vocht, lymfe, dat zich overal in het lichaam bevindt, worden hormonen, zenuwprikkels, maar ook bacteriën of schadelijke stoffen vervoert. Het lichaam is in optimaal evenwicht als de waterhuishouding (lymfesysteem) in een optimale conditie verkeert.

Lymfoedeem

Door verschillende oorzaken kan het lymfvocht zich ophopen. Hierdoor onstaat ‘lymfoedeem’. Oorzaken voor lymfoedeem kunnen zijn: een operatie, na bestraling bij kanker, littekens, bloedvatproblematiek, veneuse stoornissen. Maar ook na een ongeval, bij dystrofie of door een auto-imuunziekte kan lymfoedeem ontstaan. Lees meer over lymfoedeem op de website van het Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem.

De behandeling

Door het toepassen van manuele lymfdrainage, een zachte massagevorm toegepast op het hele lichaam, wordt de doorstroming van vocht gestimuleerd en worden eventuele blokkades in het lymfesysteem opgeheven. Heel belangrijk zijn oefeningen gericht op ademhaling, ontspanning en pompfunctie van een spier zijn nodig om afvoer van vocht te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat voldoende intensief bewegen en specifieke oefentherapie gericht op het verbeteren van spierfunctie, een grote rol spelen in het verminderen en stabiliseren van oedeem.

Soms zal een steunkous nodig zijn om het lymfoedeem te stabiliseren. Alvorens de steunkous kan worden aangemeten wordt door de oedeemfysiotherapeut gezwachteld totdat het oedemateuze lichaamsdeel zo min mogelijk oedeem bevat en zo dun mogelijk is.

Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere disciplines zoals een diëtiste, pedicure of wondzorg, maar ook met de betrokken specialist (bv. dermatoloog, oncoloog) wordt overleg gepleegd.

Oedeemklachten komen regelmatig voor na het ondergaan van een medische behandeling van kanker, bijvoorbeeld door de bestraling en/ of de operatie. De oedeemfysiotherapeut in onze praktijk is Janneke Beckers, zij heeft zich ook gespecialiseerd in oncologiefysiotherapie.

Therapeutisch Elastische Kousen (T.E.K.)

Naast de reguliere oedeemfysiotherapie, is het ook mogelijk om een therapeutisch elastische kous (‘steunkous’) te laten aanmeten bij Fysiotherapie Molenberg.
Denk hierbij aan kousen ter stabilisering van oedeem, ter ondersteuning bij zwangerschapsvaricose, spataderen, trombose of infectieuze klachten (bijv. erysipelas).

De FysioTek therapeut is uw professionele aanspreekpunt voor het aanmeten en leveren van therapeutisch elastische kousen.
De bij FysioTek aangesloten therapeuten zijn gespecialiseerde oedeemtherapeuten, die uw klachten professioneel kunnen behandelen. Op basis van uw klachten, uw manier van leven en uw persoonlijke voorkeuren kiest uw therapeut de juiste kous.

Over de verwijzing en vergoeding

Sinds 1 januari 2006 is net als fysiotherapie de sportfysiotherapie vrij toegankelijk. In de meeste gevallen is een verwijzing van de huisarts of specialist niet noodzakelijk. De sportfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.